Zdravilišče Radenci
Mario Merc, direktor gostinstva: “Zdravilišče Radenci ponuja sproščujoče in celostno doživetje zdravja, udobja in dobrega počutja v objemu narave ob reki Muri. Naš gostinski obrat se ponaša s pestro kulinarično ponudbo, ki združuje avtentične prleške okuse s sodobnimi kulinaričnimi pristopi. Gostje lahko uživajo v raznolikih samopostrežnih obrokih, kjer prevladuje zdrava in uravnotežena prehrana, z možnostjo dietnih jedi ter jedi za posebne prehranske zahteve. Posebnost naše ponudbe so lokalne dobrote, kot so prleška gibanica, bučno olje in jedi iz sezonskih sestavin.
Prleška kulinarika v Zdravilišču Radenci pomeni spoštovanje tradicije, avtentičnih okusov in povezovanje z lokalnim okoljem. Gre za kulinarično dediščino Prlekije, ki jo skrbno vključujemo v našo ponudbo, da bi gostom približali bogato kulturno in gastronomsko izročilo regije. Ponujamo jedi, kot so prleška tünka, ajdove jedi, domače mesnine, bučno olje in seveda znamenita prekmurska in prleška gibanica. S tem ne le razvajamo brbončice, temveč tudi pripovedujemo zgodbo kraja in ljudi ter krepimo identiteto regije.
Ena izmed jedi, ki jo še posebej radi izpostavimo, je prleška tünka. Ni le jed, temveč simbol domačnosti, spoštovanja do lokalnih surovin in dolge tradicije priprave hrane. Z veseljem jo vključujemo v naš prleški večer, ki ga enkrat tedensko organiziramo v okviru animacijskega programa. Takrat našim gostom predstavimo okuse Prlekije skupaj z njeno kulturo, glasbo, običaji in prijaznostjo ljudi. Naš cilj je, da gostje začutijo dušo Prlekije – skozi hrano, zgodbo in doživetje.
V okviru projekta Dnevi prleške kulinarike v sodelovanju z Društvom Kelih večkrat organiziramo kulinarične delavnice, na katerih gostom predstavimo pripravo prleške gibanice. Tradicionalna sladica vedno navduši s svojo bogato strukturo in domačimi okusi, gostje pa se lahko tudi sami preizkusijo v pripravi in še bolj pristno doživijo stik s prleško kuhinjo. Takšna sodelovanja utrjujejo vezi v lokalni skupnosti in prispevajo k večji prepoznavnosti prleške kulinarike doma in v tujini.

Sodelovanje z lokalnimi pridelovalci ima za nas izjemen pomen. Verjamemo, da je povezovanje z lokalnim okoljem ključno za pristno in kakovostno turistično izkušnjo. Z vključevanjem lokalnih kmetij, vinarjev in drugih ponudnikov v našo kulinarično in širšo ponudbo lahko gostom predstavimo pravo bogastvo regije – tako v okusih kot v zgodbah, ki stojijo za njimi. Naša kulinarika temelji na domačih sestavinah, saj želimo ohranjati tradicijo in hkrati podpirati trajnostni razvoj skupnosti. Radi sodelujemo z vinarji, pridelovalci bučnega olja ter kulturno-turističnimi društvi naše okolice. Ne smemo pozabiti na našo naravno mineralno vodo, ki je zaščitni znak Radencev in pomemben del zdraviliškega ter kulinaričnega doživetja.
Sodelovanje v tovrstnih projektih nam pomeni veliko – gre za priložnost, da skupaj z drugimi akterji regije soustvarjamo zgodbo, ki presega meje posameznega ponudnika. Naš moto »Skupaj smo več« izraža prepričanje, da povezovanje prinaša večjo prepoznavnost, širšo ponudbo in višjo kakovost za vse – tako za goste kot za lokalno skupnost. Projekti, kot so Dnevi prleške kulinarike, prispevajo k promociji regije na avtentičen in verodostojen način, hkrati pa spodbujajo inovacije, izmenjavo znanja in trajnostni razvoj. V tem ne vidimo le promocije, temveč skupno odgovornost za prihodnost lokalne gastronomije in turizma.
Zdravilišče Radenci priporočamo vsem, ki iščejo kraj, kjer se prepletajo zdravje, dobro počutje, toplina domačnosti in pristni okusi lokalne kulinarike. Pri nas ne gre le za oddih, temveč za celostno doživetje – od zdravilne mineralne in termalne vode do strokovne skrbi za zdravje in sprostitev, vse v objemu mirne narave. Naša posebnost je osebni pristop – vsakemu gostu želimo pričarati občutek, da je zares dobrodošel in slišan. Hrana temelji na tradiciji Prlekije in Prekmurja, pripravljena s sodobnim pridihom in srčnostjo. Če želite kraj, kjer se telo sprosti, duha pomiri, okusi razvajajo in čas ustavi – potem ste v Zdravilišču Radenci na pravem mestu.”
